Kardeşler 16. Kez Buluştu

Din Görevlileri Birliği Derneği (DİN-BİR-DER), Medrese Âlimleri Vakfı (MEDAV) ve Trabzon Kur’an Kursları Dernekleri Federasyonu (KURFED) tarafından organize edilen Kardeşlik Köprüsü programlarının 16.'sı gerçekleştirildi.

01 Haziran 2022 - 08:36

İstanbul, Ankara, Konya, Afyonkarahisar, Uşak, Trabzon, Aksaray, Nevşehir, Giresun, Sivas, Düzce, Karabük, Çankırı, Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir ve Bursa'dan din görevlisi, kanaat önderi, çeşitli meslek ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden 85 kişinin bulunduğu kafile, 8 günlük gezi süresince Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Siirt, Bitlis ve Muş’u ziyaret etti.

Heyet bu illerde devlet erkânı, kanaat önderleri, STK temsilcileri, medreseler, müderrisler ve bölge halkı ile buluştu, istişarelerde bulundu.

20 Mayıs'ta Ankara'dan yola çıkan kafile, 21 Mayıs sabahı Şanlıurfa’ya ulaştı. Büyükşehir Belediyesinin verdiği kahvaltının ardından Balıklıgöl, Hz. Eyüp makamı ve medreseleri ziyaret eden kafile, yine Büyükşehir Belediyesinin verdiği öğle yemeğinin ardından kanaat önderleri ve STK temsilcileri ile bir araya geldi. Programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de katıldı.

İkindi namazının ardından Diyarbakır'a hareket eden kafileyi Diyarbakır’da MEDAV Genel Başkanı Seyda Molla Tayyip Elçi ve ekibi karşıladı. Diyanet İşleri Başkanlığı İhtisas Merkezinde konaklayan heyet, Eğil Peygamber kabirlerini, Diyarbakır surlarını, 10 Gözlü Köprü'yü, Gazi Köşkü'nü, Hevsel Bahçeleri'ni, Sur İçi’ni, Hz. Süleyman Camii'ni, sahabe kabirlerini ve Kurşunlu Camii'ni ziyaret etti. Kafile akşam da Diyarbakır Müftüsü Lütfü İmamoğlu, ilçe müftüleri, müderrisler ve çok sayıda kanaat önderi ile Suffe medresesinde gerçekleştirilen yemekli toplantıda bir araya geldi.

Kafile, Diyarbakır'da Suffe medresesinin düzenlediği, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcilerinin, Suriye ve Irak’tan âlimlerin ve çevre illerden binlerce davetlinin de iştirak ettiği "Hafızlık ve İslami İlimler İcazet Programı"na katıldı. Sur ilçesindeki Suffe Yatılı Erkek Kur'an Kursunun bahçesinde 57 hafız ve 79 İslami ilimler öğrencisine yönelik gerçekleştirilen icazet belgesi takdim programında Genel Başkanımız Muhittin Hamdi Yıldırım da katılımcılara hitap etti. Kafile Diyarbakır’da Ashab-ı Kehf’i de ziyaret etti.

Heyet Diyarbakır Bismil’de bölgenin önde gelen simalarından Hamo Ağa adıyla tanınan Mehmet Arslan’ı ve yeni açtığı, içerisinde 30 talebenin eğitim gördüğü medreseyi de ziyaret etti. Bismil Kaymakamı Enver Hakan Zengince’nin de katıldığı ziyaret sonunda DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım Zengince’ye DİN-BİR-DER Kardeşlik Bildirisi’ni ve İslam Toplumunda Siyasi Ahlak kitabını takdim etti.

Ardından Mardin’e geçen heyet Kasımiye Medresesi’ni, eski Mardin çarşılarını, Peygamberimizin (sas)  postacısı Şeyh Çabuk’un (ra) kabri ve Camii’ni, Ulu Cami’yi, Mardin Konakları’nı, El Cezeri Medresesi’ni, Dara Antik Kenti’ni ve Mardin Müftülüğünü ziyaret etti. Mardin Müftüsü Ali Hayri Çelik heyete Kabala Kur’an kursunda yemek ikramında bulundu.

Daha sonra Şırnak’ın Cizre ilçesine hareket eden kafile Cizre’de halen inşaatı süren bölge yatılı kuran kursu inşaatında müftü Süleyman Baran tarafından karşılandı. Heyet, aralarında topladığı maddi yardımı Baran’a takdim etti. Akşam Bağlarbaşı köyüne geçen kafile, burada Şeyh Muhammet Nurullah Medresesinde bölgenin âlimleri, müftüleri ve kanaat önderleri ile yemekli istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantıda Diyanet İşleri Başkanlığı müşaviri Abdürrezzak Ateş de katılımcılara hitap etti. Geceyi Cizre Müftülüğünün konuğu olarak geçiren kafile ertesi gün de Hz. Nuh’un (AS) kabrini, Mem u Zin türbesini, 57. Alay’ı, Ateşgede Tapınağı’nı ve Dicle nehrini gezip görme fırsatı buldu. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Hasankeyf’i de ziyaret eden heyet, akşam da Batman Valisi Ekrem Canalp’in de katıldığı toplantıda çeşitli toplum kesimleri ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geldi. Kafile, Oduncular Medresesi Başmüderrisi Molla Taha Baran ile birlikte MEDAV Batman temsilciliğinin bulunduğu Arapgir medresesini ve başmüderris Abdülkerim Tanrıkulu’nu da ziyaret etti.

16. Kardeşlik Köprüsü programı kapsamında 26 Mayıs’ta Siirt Tillo’daki Memduhiye medresesi, Fakirullah Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretlerinin kabirleri ve tarihi mekânlar ziyaret edildi. Heyet ardından Baykan ilçesine bağlı Veysel Karani beldesinde bulunan Veysel Karani makamını da ziyaret etti. Ardından Ohin medresesinin kafileye vereceği piknik ziyafeti için Pınarbaşı yaylasına geçen kafile, burada Ohin medresesi başmüderrisi Seyda Fethullah Ayte, yüzlerce öğrenci ve müderris tarafından karşılandı.
Öğleden sonra Bitlis Müftüsü Faysal Geylani, ilçe müftüleri, çevre medreselerdeki müderrisler ve kanaat önderleriyle Kardeşlik Buluşması’nda bir araya gelen kafile, akşam da Ohin medresesinde eğitim gören öğrenciler ve müderrislerle tanışma ve kaynaşma toplantısında bir araya geldi. Geceyi medresede geçiren kafile sabah Bitlis'in Göroymak ilçesindeki Norşin medresesine ulaştı. Şehit Abdülkerim Çevik, Molla Nurettin ve yüzlerce âlimin metfun bulunduğu kabristanı ziyaret edildi; Kur’an okunup dua edildi. Abdülkerim medresesinde gözyaşları arasında yapılan görüşmelerin ardından heyet, Muş'a hareket etti. Muş’ta Belediye Başkanı Feyat Asya'nın da katılımıyla Kardeşlik Buluşması icra edildi. Konuşmalar ve hediye alışverişinin ardından sekiz gün devam eden program sona erdi; kafile, gözyaşları ve dualar eşliğinde yola çıktı.

YORUMLAR

• 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x